Folositi sagetile din mijlocul imaginii pentru a “culisa” catre trecut si sagetile din coltul dreapta jos pentru a trece la imaginea urmatoare. Seria este formata din 12 perechi de fotografii.

Doar un număr restrâns de monumente și câteva clădiri de secol XIX trezesc astăzi bănuiala că ansamblul de arhitectură din zona centrală a Piteștiului s-a ridicat pe locul unuia dintre cele mai vechi centre urbane ale Ţării Româneşti. După Câmpulung şi Curtea de Argeş în 1300 urmate de Slatina şi Brăila în 1368, Piteştii se situează pe locul al treilea în ordinea cronologică a menţionării oraşelor din Ţara Românească – documentul din 20 mai 1388, în care se aminteşte „hotarul Piteştilor” și indică teritoriul administrat de un oraş.

În 1904, Nicolae Iorga nota: „Din toate aceste împrejurări, ce nu se află tocmai aşa nicăire, se alcătui chipul frumosului orăşel, grămădit între muncele. Nici sărăcie şi nici risipă, ci o fericită stare de mijloc, harnică şi econoamă”

În jur de 1960, concepţia de sistematizare, pornită de la ideea existenţei unui „oraş – târg”, considerat de unii specialiști sat până în a doua jumătate a sec. al XIX-lea, a “justificat” un număr restrâns de clădiri selecţionate pentru conservare. Drept urmare, cu excepţia monumentelor istorice declarate prin lege, ansamblul arhitectural al vremii a fost considerat drept o creaţie târzie, fără mare valoare și a fost supus procedurilor de “urbanizare”.

Dărâmarea ansamblului central s-a executat între 1959 – 1963, singurul element istoric conservat a rămas Biserica Domnească Sf. Gheorghe. Părerile despre modernizarea Pitestiului variază de la ”o reușită a urbanismului românesc” până la critici dure la adresa prostului gust și a kitsch-ului din orașul modern.

Seria de imagini a fost creionată pe structurile de bază ale unui oraș: Gara, Primăria, Bisericile, piețele, alte instituții importante. Am mers pe ideea de continuitate, pe evidentierea modificărilor suferite în arhitectura orasului, păstrând ca reper în fotografiile noi elemente din imaginile vechi.

Din păcate, sursa fotografiilor vechi fiind internetul și câteva colecții de cărți poștale, nu am putut afla autorii tuturor fotografiilor de epocă.

Acest proiect nu este o lucrare științifică în sine și nu se vrea redundant. Este pur și simplu un scurt eseu fotografic, o serie de imagini care ilustrează o parte din schimbările pe care le-a suferit orașul Pitești în ultimele zeci de ani; și este un proiect care poate continua…

De asemenea puteti vedea acest proiect, sub forma de carte, click aici.

© alexserban.ro 2010